funktionsmedicinsktidskrift.se

Effekterna av stress är dels att vi blir mer smärttåliga och orkar mer under en kort period. Detta är för att vi ska kunna ha energi nog att tackla den för tillfället stressiga eller hotfulla situationen som uppstått. Men stress kan idag bli en negativ spiral som långsiktigt skadar både kropp och hjärna. Det finns dock vissa knep för att minimera långsiktig och negativ stress.

Stress behöver inte vara dåligt

Stress har historiskt en högst logisk och livsavgörande effekt på vår kropp. Den så kallade kamp-flykt-reaktionen vid hotfulla situationer försäkrade att kroppen fick en tillfällig energiboost för att möta hotet som stod framför oss. Denna typ av naturliga stress kan också hjälpa oss att prestera optimalt i vårt moderna samhälle. En sund stressnivå gör att vi arbetar effektivt och kämpar för att nå deadlines exempelvis.

Så klart kan stress också påverka oss negativt. Många forskare menar att stress blivit ett folkhälsoproblem. Negativ stress kan uppstå av flera orsaker. Vi är alla olika och reagerar därför inte alltid exakt likadant på händelser. Ofta blir stressen en slags ond cirkel, det vill säga att man skäms eller har svårt att acceptera att man blir stressad, vilket i sin tur leder till mer stress.

Hjälp online kan underlätta för många

Många kan till exempel känna stress för ett läkarbesök eller för att planera en begravning av en närstående. Det är antagligen en av anledningarna till att online-lösningar blivit så pass populära den senaste tiden. Möjligheten att videoprata med en läkare gör processen enklare för många.

Vissa begravningsbyråer som Lova begravningsbyrå erbjuder online-tjänster för den som vill sköta majoriteten av planerandet online. Lova begravningsbyrå erbjuder så klart även telefonhjälp och personliga möten för de som föredrar det, på samma sätt som att du kan besöka en läkare eller vårdcentral om det är ett bättre val för dig.

Mat, motion och avslappning mot stress

Förutom att hitta enklare lösningar på oväntade eller jobbiga situationer, är en viktig funktion mot stress kost och motion, samt att sätta av tid för avslappning.

Att säga till en stressad person att slappna av kan så klart vara lättare sagt än gjort. Men om du schemalägger en tid varje dag för att varva ned, kan det hjälpa mot stressen. Syftet är att du ska syssla med något lugnt som du gillar att göra, kanske läsa en bok eller lägga pussel. Att andas ordentligt kan också hjälpa att reglera de stresshormon som bråkar i din hjärna.