funktionsmedicinsktidskrift.se

Naturvistelser är viktiga för hälsan. När du vistas i naturen får du inte bara träning och motion, stressen minskar dessutom. Det finns studier som tyder på att det räcker att gå en vända i motionsspåret för att du ska må avsevärt bättre resten av dagen.

Att uppleva natur, som att höra fågelkvitter eller att se ett träd, kan vara en betydande pusselbit i stresshanteringen. Du måste alltså inte bege dig ut på en fjällvandring och resa till en regnskog för att dra nytta av naturens hälsokraft. Läkande finns utanför dörren, kanske till och med i din egen trädgård.

Grön rehab är en seriös behandlingsform

Grön rehab är en seriös behandlingsform i vilken man utgår från bland annat trädgårdsarbete och djurskötsel. Personer som lider av stress får komma till en gård där grön rehab bedrivs, vistas i naturen och odla blommor.

Du måste inte få en remiss av din vårdcentral för att prova grön rehabilitering. Du kan exempelvis beställa hem blomfröer från https://flo-rea.com/ och odla på egen hand, alternativt ta korta promenader i grönskan i kvarteret. Bara en sådan sak som att lukta och titta på blommor kan ge avkoppling.

Vårdcentraler kan hjälpa till med remisser

Om du skulle vilja få hjälp med stresshantering via ett av regionens officiella program för grön rehab kan du alltid kontakta din vårdcentral. Vårdcentralerna kan skicka remisser till sådana vårdprogram, som främst riktar sig till personer som har stressrelaterad och psykisk ohälsa.

Behandlingsformen har en dokumenterat positiv effekt på depression, ångest, sömn, immunförsvar, blodtryck och så vidare. I det långa loppet kan stresshanteringshjälp vara livsviktigt, för långvarig stress kan orsaka hjärtproblem.

Hjärtsjukdomar