funktionsmedicinsktidskrift.se

Munhälsa har en stor koppling till kroppens hälsa i allmänhet. Det är därför viktigt att du tar hand om tänderna både för deras skull och för att undvika andra sjukdomar. Det är dyrt att gå till tandläkaren men det lönar sig att gå dit med jämna mellanrum för att undvika större komplikationer i längden, vilket annars kan stå både din plånbok och hälsa dyrt.

Dålig munhälsa kan nämligen förvärra eller leda till flera allvarliga hälsotillstånd. En god tandhygien är det viktigaste du själv kan göra för att påverka munhälsan. Därutöver är det viktigt att du uppsöker tandläkare när du misstänker tandinflammation, tandsten eller andra problem med tänderna. Dels för att få hjälp med problemet, dels för att undvika andra komplikationer.

Tandsten är ett vanligt problem

Tandsten är ett problem som många känner till. Det kan drabba vem som helst men det uppstår oftare hos vissa. Därför är det individuellt hur ofta du behöver gå till din tandhygienist för att ta bort tandsten och få en kontroll. Det är din tandläkare eller tandhygienist som ger dig råd om hur ofta du behöver komma in för ett besök och ta bort tandsten. Tandsten kan leda till tandköttsinflammation och därefter till andra hälsoproblem för kroppen, om den inte tas bort.

Läkemedel och munhälsa

Med åldern är det vanligt att man använder flera läkemedel, och då ökar även risken för biverkningar. Många läkemedel kan bidra till muntorrhet, vilket i sig kan leda till bland annat karies. Muntorrhet kan även ge tuggproblem och minska aptiten, så det är viktigt att försöka hitta lösningar för att undvika oönskad viktminskning. Det är inte alltid det går att dra ner på läkemedel eller att byta ut dem vid biverkningar, men det kan vara värt att diskutera det med läkare om muntorrhet är en biverkan.

Komplikationer av dålig munhälsa

Dessvärre glöms ofta tänderna bort när det är tal om hälsa. Det är ett stort misstag då det kan bli allvarliga komplikationer eller leda till följdsjukdomar vid dålig munhygien eller dålig munhälsa. Forskare kan tydligt se ett samband mellan tandlossning och diabetes och hjärt- och kärlsjukdomar. Tandlossning, parodontit, är ett långvarigt tillstånd av inflammation som till och med visat indikationer på att kunna medverka till allvarliga hälsoproblem som stroke och cancer. Det är så allvarliga sjukdomar som en dålig munhälsa kan medverka till, och det innebär dessvärre även att det kan leda till en tidigare död.

Förebyggande åtgärder för en god munhälsa

Det positiva är att du har möjlighet att förebygga problem med munhälsan och därför kan påverka både munhälsan och hälsan i allmänhet. Det är en god munhygien som gör en stor skillnad i längden. En god munhygien kan till viss del undvika även tandsten, även om det finns andra faktorer som gör att tandstenen ändå kan dyka upp. Var observant och vänta inte med att gå till tandhygienisten eller tandläkaren om du upplever förändringar eller obehag. Det kan finnas särskilda råd att hämta om vilka produkter eller rutiner som kan hjälpa just dig. Om du går på regelbundna kontroller och rengöringar, kan din tandhygienist uppmärksamma förändringar eller nya problem som tandläkaren får undersöka närmare och eventuellt behandla. På så sätt kan du undvika att små problem med munhälsan växer sig stora och sprider sig till flera kroppsbesvär.