funktionsmedicinsktidskrift.se

När du ska välja smink finns det idag en uppsjö av märken och typer att välja mellan. Vad är egentligen rätt väg att gå när det gäller sminkval? Och hur ska du tänka kring att vårda huden i samband med smink? Vi tittar närmare på detta i denna artikel.

Ta reda på vilken hudtyp du har

Det första du bör göra är att titta på vilken hudtyp du har. Du kan jämföra det med när du ska måla en vägg hemma. Innan du börjar måla bör du ta reda på vad det är för underlag du har på väggen och vilka eventuella förberedelser som behövs innan du målar på den slutliga färgen. På samma sätt bör du tänka kring din hud. I grundläget så finns det ett par huvudsakliga hudtyper: normal, torr, fet, blandad och känslig. Beroende på vilken typ som i högst grad liknar din finns det ett antal punkter du bör tänka på för att ge din hud rätt förutsättningar.

Tillför fukt till din hud

En vanlig utmaning för många idag är att tillföra tillräckligt med fukt för din hud. Dagliga tvättar och regelbunden användning av smink kan göra att din hud blir torrare med tiden. Om du upplever din hud som torr är detta något du bör åtgärda för att gradvis få tillbaka den lyster som en välmående hud ska ha. En nyckelingrediens i detta är att du tillför tillräckligt med fukt på en regelbunden basis. Om du har torr hud kan följande punkter vara bra att tänka på i samband med din morgonrutin.

  • Rengör huden på morgonen för att få bort salter och smuts från natten
  • Tillför sedan fukt till huden, exempelvis genom ansiktsvatten
  • Applicera sedan eventuellt serum och en ansiktskräm
  • Har du torra partier kan en primer vara en god idé att använda
  • Välj sedan en tunn foundation

Inför kvällen behöver du på samma sätt ge din hud en bra rengöring och sedan en återfuktande kräm för natten.

Välj bra produkter för huden

När det kommer till smink så bör du välja produkter som kommer hjälpa din hud att må bra. Sensai använder exempelvis Koishimaru-silke i sina kosmetikprodukter vilket gör dem unika på marknaden. Silke har ett naturligt högt innehåll av protein vilket stimulerar din huds produktion av hyaluronsyra. Denna syra har i sin tur förmågan att binda fukt upp till 1000 gånger mer än sin egen vikt. Det kommer vara till god hjälp för att bibehålla en bra fuktnivå hos din hud. Silke matchar även din egen huds pH-värde vilket kommer undvika att huden irriteras. Genom ett bra val av produkter ger du alltså din hud alla de bästa förutsättningarna för att må bra.