funktionsmedicinsktidskrift.se

Trädgårdsterapi har visat sig vara en effektiv behandling mot bland annat depression och utmattningsdepression. En behandling med trädgårdsterapi håller på i ungefär 12-18 veckor. Det bästa är att kombinera trädgårdsterapi med samtalsterapi och sjukgymnastik. Om du känner dig nedstämd eller på annat sätt mår dåligt kan du själv testa att arbeta mer i din trädgård eller testa på att odla. Det finns massor med trädgårdsredskap från wexthuset.com som du kan inhandla till din trädgård. De har allt du behöver för att gräva, rensa, täcka och skydda. De har också massor med andra saker som är bra för odling och trädgårdsarbete.

Börja i liten skala med odling och trädgårdsarbete

Att sköta om, anlägga och underhålla en trädgård kan du göra med lite olika ambitionsnivåer. Ditt intresse och hur mycket tid du vill lägga på trädgårdsarbete spelar stor roll. Det är dock viktigt att du väljer rätt redskap för rätt syssla. När du har bra trädgårdsredskap kommer arbetet att både gå enklare och vara roligare. Du kan börja med enkla kryddor om du inte vet hur du ska börja. Det är bättre att börja i en liten skala och sedan öka på allt eftersom du känner att intresset växer. Trädgårdsarbete och odling ska inte kännas betungande och vara något som stressar dig. Beställ några fröer som du sår i krukor och kan ha på fönsterbrädan. Att se något växa från ett frö till en fullväxt planta är väldigt trevligt. Det är även väldigt tillfredsställande att äta det du har odlat.

Kombinationen av olika saker gör underverk för hälsan

Trädgårdsterapi består ofta av en blandning av olika saker som trädgårdsskötsel, hantverksövningar, medicinsk yoga, mindfulness, promenader, psykologsamtal och gruppsamtal. Det finns inga prestationskrav när det kommer till trädgårdsterapi. Den bygger på frivillighet och gemenskap. Alla som går trädgårdsterapi gör arbetet efter sin egen förmåga. Naturen är välgörande och det tillsammans med arbetet i trädgården kan göra underverk för personer med psykisk ohälsa. Solljus och fysiskt arbete gör bland annat att sömnen kan förbättras avsevärt. Trädgårdsterapi som behandlingsmetod kombinerar ett flertal saker som människor ofta uppskattar och mår bra av. Den ger uppmärksamhet åt kroppen, alla sinnen, det existentiella men också till det sociala och kreativa. Hur effektiv trädgårdsterapi är för personer är olika. Mycket beror på den underliggande sjukdomen. Det behöver inte vara något avancerat arbete i trädgården för att få bra effekt. Det kan räcka med att vattna växter och vårda plantor. Trädgårdsterapi ger även motion, vilket är väldigt bra för hälsan i stort.