funktionsmedicinsktidskrift.se

Psykisk ohälsa är något som är väldigt vanligt bland människor i dagens samhälle. De allra flesta människor kommer tyvärr någon gång i livet att drabbas av psykisk ohälsa i någon form. Vi har valt att skriva om psykisk ohälsa i denna artikel eftersom symtomen på psykisk ohälsa ibland kan likna symtomen vid till exempel hjärtinfarkt. Därför är det bra att ha vetskap om att psykisk ohälsa också kan ha obehagliga symtom.

Psykisk ohälsa är något som har funnits i väldigt många år och det kan utspela sig på många olika vis. Nu kommer du att få läsa om några av de vanligaste psykiska diagnoserna.

Om du vill få skaffa dig mer kunskap om psykisk ohälsa kan du titta på folkhälsomyndighetens hemsida, där hittar du bra information om vad psykisk ohälsa är för något.

Depression

Depression är något som har funnits länge och har blivit mer och mer vanligt bland folk. I Sverige är det väldigt många som drabbas av depression, därför är det viktigt att ha vetskap om vad det är för något.

Symtom på depression

Depression är inte något som är livshotande, men det kan vara väldigt jobbigt att uppleva. Ibland kan människor med depression få självmordstankar och då är det viktigt att uppsöka vården. Här kommer du nu att få läsa om de vanligaste symtomen vid depression:

  • Ångest
  • Orkeslös och väldigt trött
  • Ledsen
  • Nedstämd
  • Mörka tankar

Medicin och behandling av psykisk ohälsa

Du som lider av psykisk ohälsa bör kontakta vården för att få behandling och eventuellt medicin utskrivet. Vid psykisk ohälsa behandlas du oftast med samtalsterapi men ibland kan du även behöva medicin för att må bättre. Antidepressiv medicin fungerar utmärkt för dig som lider av bland annat depression. Om du däremot har psykos måste du medicineras med antipsykotiska läkemedel. Mediciner mot psykisk ohälsa finns inte receptfritt på apoteket utan du måste få det utskrivet från en läkare.