funktionsmedicinsktidskrift.se

Tandsjukdomar är kanske inte de åkommor det talas mest om men tyvärr finns det flera stycken som kan drabba dig om du är oförsiktig. Några av dessa ska vi ta upp här.

 

Den vanligaste tandsjukdomen är hål i tänderna eller karies som det heter på fackspråk. Men även muntorrhet, dålig andedräkt, ilningar i tänderna och tandgnissling hör till tandsjukdomar trots att du kanske tror att de handlar mer om ett tillstånd snarare än en sjukdom. Det som dock kan vara riktigt kämpigt är att råka ut för tandvärk, något som kan ha flera bakomliggande orsaker.

Tandvärk

Att ha tandvärk är något av det värsta som finns i smärtväg, det håller nog de flesta med om. Det, och ont i ryggen. Har du tandvärk påverkas hela ditt allmäntillstånd och du känner dig trött, ilsken och får ofta huvudvärk till på köpet. Ofta är tandvärk något som orsakas av stora hål som inte åtgärdats, inflammationer i tandköttet runt själva tanden eller för att gamla rotfyllningar har gått snett. Om du har tandvärk måste du snabbt åtgärda det, både vad gäller smärtan och vad gäller upphovet till den. Är något infekterat ska du äta antibiotika så att infektionen försvinner men sedan gäller det att direkt ta itu med själva problemet. Om du exempelvis har en visdomstand som alltid orsakar besvär är det bättre att dra ut den.

Tandsten

Efter ett tag om du inte borstar dina tänder ordentligt kan du drabbas av tandsten. Detta är väldigt vanligt och ser ut ungefär som en ljus beläggning på tänderna, oftast nedåt mot tandköttet. tandsten är viktigt att ta bort med jämna mellanrum så att den inte skadar tanden. Om du till exempel vill bleka tänderna eller göra en tandblekning hemmaså ska du låta din tandläkare ta bort tandsten först så att hela tanden bleks.

Ilningar

Ilningar i tänderna är ofta förknippade med nerver som klämmer, eller för att du har små sprickor i tanden. Ofta känner du ilningarna när du äter eller dricker kallt. Ibland har du kanske även borstat för hårt och tandborsten har gjort så att tandköttet har gjort så att roten blottats. Därför är det viktigt att använda en mellanmjuk eller mjuk tandborste och inte använda för mycket kraft i handen när du borstar tänderna. Dock kan ilningar även orsakas av en för stark tandblekning några dagar efter blekningen. Detta är dock oftast övergående.

Karies

Hål i tänderna är den vanligaste tandsjukdomen och innebär att det har uppkommit ett hål i en tand. Detta hål måste lagas annars kan det växa sig större och gå ner i roten så att hela tanden måste dras ut. Detta kan även ge upphov till dålig andedräkt samt andra svårare tandskador. Se till att borsta regelbundet och undvik frätande saker på tänderna såsom godis och läsk.