funktionsmedicinsktidskrift.se

Alla blir vi äldre och med åren förändras vårt utseende. Huden i ansiktet blir tunnare och tidiga ålderstecken visar sig gärna redan i 30-årsåldern. Det kan handla om insjunkna ögon eller fina linjer kring mun och vid ögon. Att använda sig av en riktigt bra dag- och nattkräm hjälper en hel del för återfuktning och mjukgörande, men ibland kan man behöva ta till mer än så.\

Botox och fillers är något som har blivit allt mer populärt. Förr var det främst Hollywood-eliten och skådespelare som använde sig av det, men idag tar både män och kvinnor över hela världen hjälp av behandlingarna för att förändra, framhäva och föryngra sitt utseende. Har du testat botox och fillers tidigare vet du säkerligen redan hur de används och vilket som passar i vilken situation, men för dig som ska testa för första gången kan det vara svårare. Här reder vi ut vad både fillers och botox är och hur de används inom skönhetsbranschen.

Botox

Botox är egentligen en förkortning för orden botulinum toxin och fungerar som ett avslappnande medel för musklerna. Med hjälp av en smal nål injiceras medlet in och begränsar användandet av musklerna. Det innebär att din mimik i ansiktet inte kommer att vara lika tydlig, något som i sin tur slätar ut och motverkar rynkor och fina linjer. Själva medlet finns bara kvar i kroppen under loppet av cirka 2-3 dagar, men effekten håller i upp till ca 3 månader beroende på vilket område som har behandlats och hur mycket botox man har använt sig av. Några mycket vanliga och populära områden att behandla är kråksparkar runt ögonen, fina linjer på överläppen, pannan och argrynkan.

Fillers

Till skillnad från botox är fillers ett utfyllnadsmaterial som man använder sig av för att fylla ut, förändra eller balansera ansiktsdragen. Materialet är mycket vanligt att använda om man vill förstora läpparna, ändra formen på näsan, fylla ut tomrummet under ögonen eller för att göra käkbenen eller kindbenen mer tydliga. En behandling med filler håller i cirka 3 månader och därefter rekommenderas en ”touch up” för att resultatet ska hålla längre. Fillers består av naturliga material som kroppen kan producera själv: hyaluronsyra. Hyaluronsyra är fuktbindande och därför upplever många bättre resultat under sommaren då man dricker extra mycket vatten.

Gör behandlingarna ont?

Att behandla sig med botox eller fillers innebär att man sprutar in toxinet eller materialet med hjälp av en tunn nål. Hur mycket smärta man upplever är olika från person till person. Vissa tycker t.ex. att läpparna kan vara lite extra känsliga att behandla, men som tur är erbjuder många salonger och kliniker bedövning innan behandlingen. Bedövningen ges i form av en kräm som ska smetas på området som ska injiceras och får verka under några minuter.