funktionsmedicinsktidskrift.se

Huden är kroppens största organ och i det här inlägget lägger vi vårt fokus på just huden. Du kommer få lära dig allt du behöver veta om huden och hur du bäst tar hand om den.

Vad är hud?

Huden är en mjuk vävnad som täcker hela kroppens yta. Hudens främsta funktion är att fungera som skydd och för att reglera värme och för att få en bra vätskebalans. En annan viktig funktion som huden har är att vi ska känna beröring, värme och kyla.

Visste du att…

Huden är ett väldigt intressant organ och här kommer några roliga fakta om huden:

Människor är de enda däggdjuren, och arten primater som har en naken hud.

Huden på en vuxen människa mäter upp till 1½-2 kvadratmeter.

Huden på en vuxen människa väger ungefär en femtedel av vår totala kroppsvikt. Det betyder att huden är inte bara vårt största organ, utan även vårt tyngsta.

Huden delas upp i tre skikt: underhuden, läderhuden och överhuden.

Huden kan, som alla våra organ, drabbas av sjukdomar. Några exempel på hudsjukdomar är: eksem, akne, vitiligo, utslag, allergi och hudcancer.

Så tar du hand om din hud

Som du säkert har förstått vid det här laget är huden ett av våra viktigaste organ och därför är det viktigt att vi tar hand om den. Det finns särskilt framtagna produkter för huden som används för att vårda den. Det kallas för hudvård. I den här avslutande delen får du tips på hur du kan ta hand om din hud och vilken nytta det gör.

Serum

Om du vill boosta den hud du har i ansiktet är det ett serum du ska använda. Det finns olika serum som har olika egenskaper. Om du är över 35 kan du börja använda retinol i dina hudvårdsprodukter. Ett exempel på ett bra serum är Verso super facial serum som innehåller retinol, vilket stärker och bygger upp huden. Andra exempel på serum är återfuktande serum och de som ger extra lyster.

Dag- och nattkräm

Många tycker att hudvård känns krångligt och tidskrävande och använder det därför inte. Om du bara ska satsa på en sorts hudvård till ditt ansikte ska du köpa en dag- eller en nattkräm. En dag- eller nattkräm håller din hud återfuktad.

Exfoliera

Det är viktigt att exfoliera huden för att ta bort döda hudceller och på så sätt bygga upp huden igen. Om du är ute efter en hudvårdsprodukt som exfolierar din kropp ska du satsa på en bra kroppsskrubb. En kroppsskrubb tar du med dig in i duschen och skrubbar huden.

För att exfoliera huden du har i ditt ansikte finns det flera bra produkter att använda. Det finns ansiktsskrubbar som liknar kroppsskrubbar men de är något mildare och framtagna för huden du har i ansiktet. Sedan finns det även olika toners med syror. Det kan kallas för kemisk peeling. Efter att du har använt någon sorts exfoliering är det viktigt att du återfuktar huden.