funktionsmedicinsktidskrift.se

När man besöker en läkare för att få hjälp med sin hälsa så kanske inte det första man förväntar sig är att få träning på recept. Fysisk aktivitet på recept infördes i Sverige 2001 och innebär att du får ett recept på träning eller rörelseaktivitet som passar dina individuella behov både när det gäller dina önskemål och dina förutsättningar.

Detta innebär fysisk aktivitet på recept

Fysisk aktivitet på recept eller FaR skrivs ut antingen för att ersätta eller komplettera läkemedel. Din läkare gör en bedömning utefter dina symtom och sjukdomsbild för att anpassa receptet och hjälpa dig hitta den bästa fysiska aktiviteten. Vanliga fysiska aktiviteter som skrivs ut på FaR är bland annat stavgång, simning, dans, styrketräning, raska promenader, yoga, vattengymnastik, cykel eller gympa. Även öka din aktivitet i vardagen rekommenderas såsom att ta trappor istället för hiss eller eller gå istället för att ta bilen kortare sträckor.

FaR innebär mycket eget ansvar

För många som har svårt att hitta motivationen för att träna så kan det vara en morot att få fysisk aktivitet på recept men som med alla andra recept så innebär det att patienten tar eget ansvar.

Det absolut viktigaste är att du hittar en träningsform som du tycker är rolig som passar in i din vardag. Tanken på att bli medlem på gym och behöva ta sig dit varje dag kan kännas tungt för många. Tänk istället på vilken sorts träning du kan utföra i ditt eget hem. Numera finns ett väldigt stort utbud av träningsredskap du med lätthet kan använda hemma och som inte tar upp särskilt stor plats. En bra ide är att införskaffa en crosstrainer då den fungerar smidigt för nybörjare men även när du har blivit mer vältränad. En crosstrainer ger bra motion samtidigt som den är varsam för dina leder. Varva gärna lite styrka med motion och något lugnande för själen. Yoga är perfekt för alla åldrar. Det enda du behöver är en yogamatta eller liknande mjukt underlag för att träna yoga i ditt vardagsrum. Gummiband är även något enkelt du kan köpa och träna vilka muskler du vill med hemma. Prova gärna att meditera för att få ett inre lugn och reducera stress.

När får man fysisk aktivitet på recept?

Man räknar med att fysisk aktivitet inte bara kan förbättra olika sorters sjukdomar utan även kan reducera risken för att få andra. Några sjukdomar där man ofta skriver ut FaR är vid benskörhet, demens, depression, stroke, högt blodtryck, ryggsmärtor, diabetes, hjärtsjukdom och vid vissa cancersjukdomar. Fördelen med FaR jämfört med att träna själv är att du får hjälp och stöd hela vägen. Behandlingen består av tre delar. Först har du ett ordentligt samtal där du får gå igenom din hälsa och verkligen förstå hur FaR kan hjälpa just dig. Ni diskuterar utförligt motionsformer och kommer fram till ett individuellt träningsprogram. Du får sedan en skriftlig ordination, ett recept, som du ska följa. Som steg tre får du kontinuerlig uppföljning och stöd, anpassat efter vad just du behöver.